Vad äter vi?

Geckos är i grund och botten predatorer ( köttäntande). Det är viktigt att veta när man införskaffar dem! De kommer behöva äta främst insekter varesig man tycker om dem eller inte. Jag tänket gå igenom lite vad som är bra mat och inte och på så vis bidra med vad jag lärt mig genom åren. 
 
Förutom insekter äter mina ödlor också frukt till viss del. Då är det bra att köpa barnmatspureer i mataffärerna och mata med då de innehåller minimalt med besprutningsmedel osv. Mango, banan, päron, melon är bra alternativ. Fruktdelen är dock inte basfödan!!! Det är för sött och onyttigt. Men de älskar att få lite gott ibland. Honung och sylt kan också fungera men som sagt, kolla vad det finns i mer än det man kan gissa sig till. 
 
Kalk är jätteviktigt att ge ödlorna. Det är det vanligaste problemet om man har en ödla som inte mår bra ( kalkbrist) ögonfrannsgeckos som är nattlevande kan tillverka D-vitamin i kroppen själva medans daggeckos kräver ersättning för solljus för att kunna tillgodose sig det ( UVB-ljus) D-vitamin gör så att kroppen kan ta upp den kalken de får i sig och därför bör man ge D-vitamin till ödlor likt mina daggeckos i samband med riktiga UV-lampor installerade. UVB-ljuset kommer dock försvinna ur lamporna efter ca ett år även om de fortsätter lysa så det kan vara bra att byta ibland!! 2.0 och 5.0 är bra styrkor att kombinera till daggeckos.
 
Ciliatusarna har man tagit fram ett fullfoder till som innehåller allt de behöver. Man KAN ge dem bara detta blandat med frukt eller vatten men det känns inte rätt att låta sin ödla leva på sås... Detta kallas för CGD eller den långa varianten: Crested Gecko Diet. Finns på många mässor och går att beställa i djuraffärer osv. 
 
 
Dessa fyra bilder visar typiska foderdjur ( de som jag har hemma och föder upp). Det är syrsor, kackerlackor, zoophobas och mjölmaskar. 
 
 
Syrsor:

Dessa små kryp är det absolut bästa man kan ge sin ödla. De innehåller en bra blandning av allt det som en gecko kan tänkas behöva. De är inte allt för feta, lagom stora, lätta att äta och lite roligare mat då det kan vara lite fart i dem. Jag tycker att det är viktigt att en gecko får vara en gecko och jaga lite ibland, därför lägger jag inte alltid dessa i en foderskål utan låter dem gå runt i terrariet. Ett bra sätt att aktivera sina djur på. Dock bör man passa sig lite om man är rädd om inredningen! Dessa små kryp äter sönder nästan allt de kan få tag på! 
 
Skötsel/Fakta: Syrsor är väldigt lättskötta insekter och även lätta att få tag på. Finns på nästan alla djuraffärer och det finns många som skickar dem på posten för en billigare peng om man behöver köpa större mängder av dem. De är kannibaler om man inte utfodrar dem rätt vilket gör att man bör mata dem med protein på något smart sätt. Jag matar mina med gurka, potatis, morötter och lite CGD för tillfället. Torrfoder till katter och fiskmat har funkat bra för vissa, men ska innehålla vissa ämnen som kan vara skadliga. Det är jätteviktigt att allt man ger dem är obesprutat! De dör som.... kryp... annars! De är över lag allätare och man kan prov asig fram lite vad de tycker bäst om och vad som är praktskt. Tyiskt insektsfoder görs även på kycklingfoder blandat med kalk och olika tillskott.
Man kan ha dem i en hög låda ( gärna utan lock eller med när övertill så det är god ventelation) med äggkartonger eller liknande att klättra på. Botten behöver man inte täcka med något om man inte vill, jag har havregryn då de dessutom äter detta till viss del. Ett sätt att garantera att de alltid finner något att äta. I har jag även en liten skål med va 6-10cm djup fuktad jord där honorna kan lägga sina ägg. Vätska får de i sig via maten , men även via vattenkristaller. En vanlig produkt innom foderdjursuppfödning. Det är som små hårda bollar som i kontakt med vatten sväller upp och på så vis bidrar med vätskekälla utan att de små liven kan drunkna i något vatten. Man kan ge dem vatten på många olika sätt men grundprincipen är att det ska vara rent och att det inte ska gå att drunkna i det. Bra är annars papper eller en bit trasa fylld med vatten. 
Äggen som läggs i jorden ( alternativ till jord finns givetvis! ) kläcks efter ca 3 veckors tid till ca 1-2 mm små syrsor. Bilden visar syrsor som är ca 1 vecka. För att få sina syrsor att trivas och försöka sig bra bör man ha det ganska varmt ( 25-30 grader) delvis i burken. Då kommer de gilla tillvaron och få många ägg. Dock spelar de något så fruktansvärt högt också men det får man leva med. Det är främst hanarna som spelar för att uppvakta honorna. Detta gör de genom att flaxa med de ena vingparen. Det kan altså vara bra att ha sin syrsuppfödning någonstanns där de inte hörs allt för mycket. En vuxen syrsa är ca 2,5-3 cm efter sista ömnsningen och det är först efter den sista ömsningen som de börjar föröka sig.
 
Utfodring: När man utfodrar med syror är det bra att veta att de kan nypas. Därför, och på grund av andra orsaker, bör man inte mata sina djur med för stora syrsor. Lagom mått brukar vara att syrsan inte får vara större/lika stor som huvudet. Dock är den bästa storleken den som är hälften så stor som huvudet. Det är bättre att man matar med flera mindre än att ödlan tar skada. Man bör även pudra syrsorna med kalk vid utfodring då kalk är jätteviktigt för reptiler att få i sig. Utfodra kan man göra på olika sätt. Det kan göras med pinsett ( då kommer ödlan tillslut att lära sig att pinsetten betyder mat och inte förknippa äns händer med mat. Det kan då vara lättare att mata ödlan med nytt foder då dens första instinkt kommer vara att bita efter pinsetten. Andra sätt ät att lägga dem i en skål eller bara släppa in dem i terrariet. (lägg gärna andra foderdjur i skål också då de annars gräver ner sig )
Att mata ödlorna med sina bara händer kan vara bra för att vänja sina ödlor med än men det kan även vara en dum ide då den säkerligen kommer tro att dian fingrar också är mat. Det är sällan som någon ödla bits utan anledning och denna brukar vara den vanligaste orsaken.
 
Kackerlackor:
 

Skötseln är lik den som gäller för syrsorna. Både foder och miljö är på samma sätt. De egentliga skillnaderna är att de inte lägger ägg i jord utan att de föder levande ungar allt eftersom där de sitter. Dessutom är de flesta foderkackerlackorna tysta av sig. En vuxen kackerlacka kan vara för stor att utfodra med och därför har jag tagit bild på en liten för att visa hur de ser ut. Kackerlackor är även ett bra grundfoder med mycket nyttigt i sig. Fungerar lika bra som syrsor bortsätt från att syrsor kan vara roligare då det är lite mer fart på dem.
 
Zoophobas:
 

Att utfodra med zoophobas kan vara en risk ibland. De är i prinsip som stora mjölmaskar, mycket rika på fett och kan ibland nypas ganska rejält. Jag rekomenderar att man utfodrar större ödlor med dessa eller att man utfodrar med nyömsade ( vitaktiva, mjuka) larver till de ödlor som är i de storlekarna som jag har. Dessa larver kan man ha i fuktig torv/jord och mata med frukt och grönt. Värme gör att de förökar sig fortare och ventelation är viktigt för att minska risken för mögel. Efter ett tag kommer dessa bli små puppor och sedan skalbaggar. Det är skalbaggarna som lägger nya ägg i jorden så att de blir fler, innan dess sker ingen förökning. En vuxen larv är ca 2,5-4 cm beroende på kost. Skalbaggarna brukar inte uppskattas som foderdjur och är därför bara ett glatt bevis på att de trivs och att det kommer bli fler djur.
 
Mjölmask: 
 
Mjölmasken kan man nästan gissa hur den vill ( brukar) leva. Jag har mina i en låda utan lock fylld med mjöl. Man kan blanda lite olika sorter men jag har vetemjöl så att de blir lätta att sila ut. Dessa kräver också lite värme om man vill ha fart på förökningen. Fungerar precis som zoophobas i övrigt bortsätt från att de är betydligt mindre och mer lätta att äta för de flersta ödlorna. Dock bör de likt zoophobas inte vara basfödan till ödlorna då de främst innehåller fett och inte så mycket mer nyttiga saker. En ödla som bara äter mask kommer bli en tjock ödla med flera brister. Det är istället en bra komplimentföda eller för att göra kosten mer varierad. 
 
Jag kan prata på hur länge som hällst om detta men om någon undra någonting så skriv bara! Det är svårt att få med ALLT
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0