Många olika ögon!

(Gekko gecko, Correlophus (rhacodactylus) ciliatus, Phelsuma Madagascariensis Grandis.)
 
 
I väntan på att äggen ska kläckas tycks ju temat vara att skriva om lite små intressanta ting om geckos som kanske inte alla vet, eller som man har funderat på. Denna kväll tänkte jag skriva lite om deras vackra ögon!
 
På bilden över är det (första har jag inte längre kvar) en tokaygecko, en ögonfrannsgecko och en daggecko. Man kan se bara på dessa ödlorna enorma skillnader när det kommer till ögonfärg likväl som pupillform. De är alla geckos, men som geckonörd blir man lite frustrerad när någon säger gecko och tror att det bara finns leopardgeckos och att alla ser likadana ut.... x,D
 
Hursom... jo! Det är olika former på pupillerna! Och färgen! Det som bilden visar här under gäller dock för alla dessa. Deras pupiller kan vidgas något enormt! Inte äns på denna bild har jag lyckats fånga det när det ser som roligast ut, då man inte ser något annat än pupillen. Av dessa tre är det dock tokayen och ciliatusarna som kan göra detta så extremt. Det beror på att de är nattaktiva och därför jagar på natten. Allt ljus som kan fångas upp för att underlätta jakten och deras nattliv ska tas till vara på och då bör pupillen vara stor för maximalt ljusintag. Jag har dock inte märkt av någon silverhinna i ögonen på dem och vet inte alls om de ska ha något liknande. Det är en tunn hinna hos de flesta nattaktiva däggdjuren som hjälper till med ljusuppfånget. Men eftersom geckos inte direkt är några däggdjur och aldrig har varit så finns det förmodligen inte... Hade varit lite coolt dock om man kunda rikta en ficklampa mot dem och se ögonen skrimmra i mörkret.
 
 
När det kommer till daggeckon kan man se en väldigt mörk ögonfärg som man nästan inte kan skilja ifrån pupillen. Det finns inga djur förutom primaterna som visar ögonvitan och att de är så mörka kan bero på många olika saker. Då de nattaktiva inte är direkt aktiva på dagen kan de ha en lite mer neutral ögonfärg som nästan är densamma som rästen av ödlan. Men en daggaktiv kan mycket möjligt ha det för sina artfrenders skull. Att inte ha för "stirriga" ögon gör att de flesta individerna känner sig lugnare runtomkring, kanske gäller det i ödlevärlden också?
 
När det kommer till hur de ser så finns det många olika teorier om hur geckos uppfattar omvärlden. En del sägs kunna se otroligt många fler färger än vi till och med i månsken, då människan överlag blir helt färgblind och bara ser världen i gråskalor. Andra geckos tycks se väldigt få färger och inte alls med lika bra kontrast. Jag hittade en länk där den mer insatte kan läsa "lite" om deras färgseende men jag känner att jag nöjer mig med att de kan se färger och att de dessutom ska vara väldigt bra på det! 
 
Geckos färgseende --->         http://jeb.biologists.org/content/209/5/781.full
 
Plaseringen på huvudet och det faktum att ödlorna främst förlitar sig på sin syn för att fånga byten och origentera sig gör att ett brett synspektrum är att föredra. Många rovdjur har främst ögonen riktiade frammåt men då en liten gecko även är föda för många djur är det viktigt att hålla koll på så mycket som möjligt! Possetivt är altså att de kan se nästan allt som händer runt dem. Negativt är att de har en "blind spot". Om de har någonting precis vid nosen kan det vara svårt att uppfatta det, då deras ögon inte riktigt kan fokusera så bra där. Det är altså inte någon dum ödla man har om den bara sitter och "pickar" efter maten och inte lyckas få tag i den föräns efter flera försök. Själv har jag märkt att om man är för frammåt eller erbjuder dem mat där så kan de bli rädda i onödan eller inte förstå vad det är för något. Man kan då lite vackert ta i dem från sidan eller lägga maten på ena sidan av käken istället så ser de dem lättare. Men åter igen, alla geckos är olika och ser lite olika ut. Vissa kan sägert se perfekt även i det området, men över lag så har de lite jobbigt med det. 
 
Om man inte redan märkt det så saknar över lag alla geckos ögonlock! Först kan man kanske tycka att det är lite läskigt... " å nej min ödla är stirrig" men det är inte riktigt så. Man kan säga att de på ett sätt alltid har dem stängda. De har en tunn hinna över ögonen som skyddar dem och håller fukten. Denna ömsar de tillsammans med rästen av kroppen och hålls ren genom nogrann städning med hjälp av tungan. De slickar på sina ögon för att hålla dem rena och när de sover kan man se att deras frannsar böjs ner eller att ögonen sjunker ner något. Som sagt så är synen väldigt viktig för dem och ögonen tvättas och tas hand om väldigt nogrannt. 
 
 
Bjuder på en liten tvättbild av en unge från förra året! 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0