MBD, även kallat kalkbrist eller benskörhet

Vad är MBD?
MBD är ett sjukdomstillstånd då kroppen inte tillgodosett sig tillräckligt mycket kalk. Kalk/Kalcium behövs för att bygga upp skelettet och för att cellerna i kroppen ska fungera rätt. Det som hänt när man har ett djur med MBD är att man antingen inte gett dem kalk alls, för lite, eller inte har koll på om de ens kan tillgodose sig kalket man gett dem. Det kan alltså hända att man utfodrar sin reptil med kalk i rätt mängder, men att de ändå får MBD. Det förklarar jag här under…
D-vitamin, varför?
Reptiler fungerar lite olika beroende på om de är nattaktiva eller inte. I kroppen hos alla (vad jag vet) djur behövs det D-vitamin. Utan den vitaminen kommer de inte kunna tillgodose sig kalket de får i sig. Med andra ord, har man en reptil som behöver tillskott av D-vitamin, men inte ger dem det, kommer det inte spela någon roll hur mycket kalk man än ger dem, de kommer få kalkbrist tillslut ändå.
Det är dock inte helt jätteallvarligt att skippa D-vitaminenen. Saken är den att nattaktiva reptiler kan skapa vitaminen själva i kroppen. Daggaktiva reptiler kan dock inte skapa den utan behöver UVB-ljus (solljus) för att kunna tillgodose sig vitaminen.
Det kan alltså vara bra att ha det som tillskott, men rätt ljus kan ha samma effekt som att ge dem tillskott. Det kan dock vara bra att ge dem det ändå bara för att vara på den säkra sidan! Nattaktiva individer kan man ge tillskott om de behöver återhämta sig efter en svacka med kalkbrist för att det ska bli mer effektivt.
Vitamin D håller balansen av Kalcium och fosfat i blodet som i celler används till väldigt mycket!
- http://sv.wikipedia.org/wiki/Vitamin D
Tidiga tecken/varningar
· Lyfter inte upp magen när de går
· Slängig i kroppen/ ”sladdrig” gångstil
· Om ormen/ödlan spänner svansen/kroppen blir den krokig
· Underläppen är lite utanför överläppen
Hur ser det ut med tiden om det inte tas omhand?
Om man inte skulle tillgodose sin reptilsbehov av kalk skulle först de tidiga tecknen komma. Efter det skulle kroppen kalkas ur mer och mer vilket skulle innebära ett mjukare skelett allt eftersom. När det ser riktigt illa ut kommer skallen (hos ciliatus vad jag vet) vara något böjd, underkäken kommer hänga, de skulle ”simma” sig fram och inte kunna hålla upp sig alls. Svansen skulle bli extremt krokig och ryggen bli missformad. Svansroven skulle även bli nertryckt vilket skulle föra att ödlan såg lite ut som ett ”m”. När det gått såhär långt kanske det inte ens är rätt att försöka rädda sin reptil, men det får man bedöma själv vad som är rätt, det tänker jag inte blanda mig i. Dock kan man ju säga att djur som inte mår bra ska man bespara smärtan för på det sätt som känns rätt. Avlivning av reptiler är dock inte alltid självklart om hur man gör…
MBD hos juveniler
Om man redan från början misslyckas med att tillgodose kalkbehovet kommer det itne alls sluta bra… det gället samma sak för äggläggande honor, det går FORT utför! En unge kommer gå igenom alla de stadierna som visas innan förutom att de kanske inte kommer börja äta alls. Om man lyckas rädda en ödla som levt sin uppväxt utan kalk, kan man nästan räkna med att den kommer stanna i växten och se missformad ut resten av sitt liv.
Behandling av kalkbrist:
Det finns i regel bara en sak som gäller om man har en reptil med kalkbrist. Ge dem kalk! Men det kan behövas lite olika komplement för att få det att fungera bättre, här är några tips på hur man kan göra!
- Ge dagaktiva reptiler en riktig UVB-lampa med rätt styrka för just den arten! Daggeckos ska ha UVB 5.0 och 2.0 tillsammans för att det ska bli optimalt. En sandlevande dagaktiv ödla kanske behöver 10.0. Man får titta hur starkt ljus just den specifika arten behöver vilket varierar på vart de lever i naturen, hur starkt ljuset är.
- Många påstår att man gärna ska ha UVB hos nattaktiva också, men vad jag märkt så ger det inte direkt någon skillnad på deras kalkupptag. Det kan säkert vara bra men man tjänar nog mer på att ge tillskott då de inte tycks ha förmågan (lika bra) att ta till sig och göra D-vitaminen av ljuset.
- Fördelar finns att blanda D-vitamintillskott i allting reptilen äter, om kalkbristen är ganska illa kan man gärna mata dem för hand med det så de verkligen får i sig det direkt!
- Kalka ALLT. Lägg extra kalk i både ”frukt”-delen och insektsdelen av maten. Man kan även blanda ner riktigt mycket i exempelvis mangopure (om ödlan äter frukt) och handmata dem med det så är det lite sött och gott och de får ett direkt intag.
- Mata inte djuret med mjölmask eller annan fet och innehållslös mat, det är kackerlackor eller syrsor som gäller! (så länge inte käken är för mjuk så att den inte kan äta annat. Syrsor är i regel mycket mer kalkrika och givande att äta.
- Kolla till den varje dag och utfodra varje dag, gärna för hand i början om ödlan är van vid hantering, annars kanske inte. Man vill inte stressa i onödan, men se till så att de äter.
- Håll ödlan aktiv, se till att den har mycket att klättra på och inte sover för ”konstigt”. Om en ödla ligger dag efter dag och sover knepigt under perioden då den ska återhämta sig kommer den kanske bli sne. Dessutom behöver den ha möjlighet att röra på sig ordentligt så att musklerna hålls igång. Annars kan det också leda till att den bli något missformad när den ”läkt”. Men över lag, har man bra inrett, så som arten ska ha det, brukar det inte vara några problem, annars kan det vara bra att tänka på.
Om man sköter om sina djur och de äter som de ska, man har rätt miljö, ljus och utfodring, så ska detta dock aldrig ske! Men det kan vara bra att veta om!