Kvalster.... ush.....


Det är inte alltid lika kul att odla sina egna foderinsekter. En del personer vet säkert vad jag menar när jag säger "mjölkvalster" och ryggar bakåt i skräck! 
 
(Kantarell och Kastanj har fått det nystädat hos sig som ett tappert försök att bli av med lite kryp)


Det borde man göra kan jag lova och jag vill varna alla som odlar själva att passa sig! Dessa drygt 0,5 mm vita små kvalster är egentligen helt ofarliga för djuren, de lever bara på ömsade exoskelett och mögel vilket inte låter så fel. Men de blir MÅNGA och FORT. Det är inte alls lika kul när de lämnar insektsodlingarna i jakt på mer mat och man kan se hur terrariemöbeln och ALLTING runt om blir helt vitt av små små djur. USH säger jag bara! 
 
Så varför får man mjölkvalster?? 
Kvalstrens ägg finns i regel i mjöl och allting som har med mjöl att göra. Det är först nrä det blir fuktigt och varmt som de kan kläckas på riktigt. Om man som jag har alla insekterna i mjöl/havregryn och har dessa i ett stängt skåp kan man ju gissa varför jag fick dem...
 
Vad gör man när det kryper ÖVERALLT!?
Jag har väldigt många insekter och vill väldigt ogärna slänga allting... annars är det helt klart det bästa. Jag har valt att ta bort att bottenmaterial hos mina insekter och bokstavligen talat tvättat av ALLA insekter.... kackerlackor och allt. (jättemysigt! mmMMMmm ) och så har jag börjat mitt krig mot dem som bor på terrarierna/golvet/möbeln/överallt. Dessa sprayar jag regelbundet med ättika, mögeltvätt osv. allt som är starkt. Sedan har jag fönstret öppet ofta för att vädra ur och få rummet kallt. De kläcktes hos foderdjuren och den källan är nu borta så jag borde kunna ta hand om dem tycker jag. Så länge de inte har något att lägga sina ägg i så! Det kommer nog ta några dagar/ ett tag innan jag lyckat ha ihjäl dem dock men jag är redo! 
 
Vad gillar kvalster som man kanske kan ha nytta av att veta?
Kvalsterna älskar värme! 25-35 grader är mumma och då går deras liv fortare. Ca en vecka tar det att gå från larv till könsmoget kvalster! De älskar mycket fukt, gärna 80%. Men det jobbiga med dessa små kräk är att de även kan leva i snustorr miljö och hela vägen ner till 4 grader! Man kan lägga saker i frysen så KANSKE de dör man jag läste att de tydligen klarar mer som ägg.... men man kan ju försöka! Som alla små djur så borde de inte gilla giftiga saker och de gillar inte häller drag/ventilation. 
 
sänk värmen --> segare livscykel från 7 dagar till 30 om man är riktigt duktig! 
ta bort äggkällan --> inga nya individer
Foderinsekterna --> bort med allt och tvätta, ställ över/i vatten för att kvalstren ska drunkna om de försöker något!
gift!! --> sprit, ättika, mögeltvätt ALLT gör säkerligen bättre än inget! bara akta de söta små andra djuren i rummet! Jag har flyttat ut mina när jag behandlat som värst för att de ska slippa alla konstiga ångor som osat där inne.
 
 (En liten Kaktus säger hej C: Kiwi är grinig på honom nu hälsar hon... så hon bet honom.... livet som en daggecko, vad ska man säga.)

Skötsel av daggeckojuveniler

Nu när det finns en hel del mer daggeckos hemma hos mig är det kanske aktuellt att gå igenom hur jag tar hand om dem. Hur gör man egentligen, vad äter de och hur ofta behöver man se till dem?


Ljus
För att en daggecko ska växa och må bra är det absolut första att den MÅSTE ha tillgång till UVB-ljus. Mina har lampor från exo-terra med ljusstyrkan 5.0  vilket är lagom för dem. Om man köper UVB-lampor till sina geckos kan man se på dem att regnskogsgeckos hälst ska ha en lampa med 3.0 och en med 5.0 för att få den optimala ljusstyrkan som man finner i regnskogen. Mina bor i ganska små terrarier och på grund av det har jag valt att dra ner styrkan lite hos dem för att de inte ska bränna sig. Likadant åt andra hållet har jag hos föräldrarna satt in en lampa som är 10.0, ett ljus som lämpar sig till ökenlevande reptiler. Men deras terrarie är väldigt stort och de sitter sällan under lampan vilket gör att jag verkligen vill vara säker på att de får tillräckligt med ljus. 

Fukt
Fukten i terrarier är också väldigt viktigt! För att ungarna ska må bra och ömsa ordentligt, få dricka fräsht vatten osv måste man spraya i terrariet dagligen, gärna flera gånger. Jag har valt att ha disktrasa i botten (en sort jag köpt på rusta på rulle som är fri från kemikalier och skit) som jag ständigt håller fuktig.
 
Foder
För att utfodra juvenilerna använder jag mig av kackerlackor, syrsor, CGD och kalk. De får främst av allt kalkade insekter (dagligen!) och två gånger i veckan får de frukt/vitaminmixen CGD som jag annars utfodrar mina ögonfrannsgeckos med. Den inehåller allt så det känns som ett säkert kort, dessutom älskar de den söta goda maten. Vuxna daggeckos kan lägg bli tjocka av mixen men då dessa växer tvekar jag inte att ge dem det.

Hålla reda på vem som är vem
Det är verkligen inte lätt att hålla reda på vilken juvenil som är vilken och hur gammal den är om man inte organiserar upp det snabbt. En daggeckos röda prickar är perfekta för att skilja dem åt då det mönstret alltid är unikt för varje individ. Jag har valt att rita av teckningen på huvudet då dessa röda prickar sällan försvinner.
 
 

Fuktbad/felömsning
Detta är ett av de tråkigare delarna men som alltid kan vara bra att veta om. Det är mycket möjligt att man får problem med någon juvenil vid något tillfälle i form av att den inte får av sig allt öms. Det man kan göra isåfall är att försiktigt (!!!) lägga ner ungen i en behållare av någon form med ljummet, väldigt fuktigt papper/trasa. Efter en stund kommer ömset att mjukna och bli lättare att få bort. Om inte juvenilen lyckats få bort det själv när man fuktat det såhär kan man försiktigt med antingen en tops eller pinsett hjälpa den på traven. Ofta kan juvenilen ta tag i problemet själv om man börjar pilla på ömset. 

Vill inte äta/ BÖRJAR inte äta
Jag har haft problem med en av juvenilerna som inte ville börja äta ordentligt. Nu äter han som tur är bra och börjar växa ikapp de andra men det var lite tufft för båda. Det man kan göra om geckon inte letar efter skålen eller efter kläckningen inte tycks söka sig till maten är:

Ta en liten insekt, dela den och gosa in "insektjosen" på nosen så att den måste slicka i sig. Den kommer troligen efter första slicket gilla detta och ta insekten. Med fruktmisen kan man dutta lite på nosen, gärna över en näsborre så kommer den också tvingas slicka i sig det och troligen inte ångra sig. Man får vara lite envis. Tips är att använda sig av pinsetter de inte kan skada sig på och en liten spruta för att droppa på frukt (minskar kladdet).
 
Tillsyn
Dagligen bör de vattnas, få mat och kollas över. Det är små djur och saker kan gå fort! Man bör dock sällan ta i dem då de lätt blir stressade vilket är onödigt. Jag öppnar inte äns terrariet förutom när de ska matas, annars sprayar jag till exempel genom nätet i taket. 
 
Terrarie
Jag har mina ungar uppdelade i två terrarier. Än så länge är juvenilerna ganska små men snart får jag nsätan byta upp dem. De bor i terrarier som är 20*20*30 med mycket inredning. Än så länge tycks detta fungera bra och de är snälla mot varandra men man ska ju hålla koll på dem. Tips är att ha inredning som är lätt att tvätta eller alternativt sånt som man kan slänga om det blir skitet. Terrariet städar jag ca en gång i veckan och då har jag juvenilerna i någon petbox eller liknande eller alternativt kvar i terrariet om de känns lugna.

Kladdig?
Det har ju hänt att juvenilerna varit interligenta och traskat genom matskålen. Väldigt kladdigt blir det då och det är inte omöljligt att det torkar in i tårna på dem så att de inte kan klättra så bra. Då man kan ge dem ett fuktbad och med en tops försöka ta bort kladdet.
 
Viktigt!
Det absolut viktigaste med alla juveniler, men speciellt dessa, är att vara lugn! De är väldigt små, väldigt snabba och spontana. Jag har haft juveniler på rymmen och det är inte kul! Vad man än gör med dem så får man se till att vara lugn och försiktig, inte ha något farligt/dumt gömställe i närheten när man grejar med den samt något bra att fånga in dem i. Om en gecko rymmer som är snabb likt dessa är et sällan en bra ide att fånga dem med händerna. Det är strässigt och man kan lätt klämma dem. Svansen växer tack och lov ut igen om de tappar den men den kommer inte se lika fin ut som innan... Man kan ta en större burk och försiktigt sätta den över och fånga dem i.
 
 

Fullt upp kan man väl säga!

Det går undan här hemma. Biologplugget tog en rasande fart vilket ger än minimal fritid. Med alla mina nu 16 geckos, två salamandrar och katten Toxi blir det än mindre tid att ägna till detta.... Kan dela med mig av hur lång tid det tog idag att mata mina geckos med insekter och mata insekterna: 1,5-2h ... bara för att mata alla ordentligt! Inte alla äter ju frivilligt än så det är lite jobb med de små kan man ju säga. Man måste tycka att det är kul! xD Denna rutin får jag dessutom göra var och varannan dag! 

Nyss hade jag kläckt kiwis första ungar och fått hem en ny hona på 23 gram. Numera springer det runt fem daggeckouveniler här hemma, ägg i kläckaren och min hona väger nu 27 gram! Det är altså inte lång tid kvar tills min hona närmar sig vikten då det är okej att börja lägga ägg och ungarna börjar närma sig tiden att flytta hemmifrån! 


I november kommer det vara en mässa här i stan (Norrköping) som jag och min Andrea ska boka bord till. Vi kommer sälja allt möjligt kul och det ska bli spännande att för första gången faktiskt vara med och bidra på mässan! Vi kommer sälja ögonfrannsar, daggeckos, mjölmask, zoofobas, hoppstjärtar, material som underlättar handmatning, inredning och en del andra saker så det blir nog ett fullt bord vilket kommer bli väldigt kul :D

Här är lite njutbilders: 
 
 
 
 
Älskar deras söta små fossingar C,:

 
 

RSS 2.0