Ödlemamman Kiwi! <3
Jag gick in och kollade över foggern när jag märkte att Kiwi var.... lite borttappad. Jag och min kille tittade runt, vände och lyfte på lite grejer och kontaterade sedan att hon säkert skulle komma fram, är alltid så med små djur när de försvinner, de är rakt framför näsan. När jag gick in igen hittade jag henne såhär!

Kiwi satt bakom en växt i en blomkruka och tryckte. Jag tog något kort och gick sedan men så blev jag fundersam.. VARFÖR skulle hon ligga och knö sig där!? SÅ jag gick tillbaka igen, hon hade lämnat krukan och så kände jag i krukan och fick upp......

Jag vill inte överdriva eller så men...... FUC**HELLVET**#¤%& !!!!!!! YES!!!!!
För den som inte vet helt vad jag försökt kan jag dra en snabbis varför jag är så JÄ***LA glad:
Kiwi är 6 år. Under sin tid har jag haft 4 olika "kamrater" till henne men det har ALDRIG blivit något! Den första visade sig vara en hona... sen efter 3 år lyckades jag hitta en hane men blev totallurad och fick en hane som inte alls mådde bra. Sen köpte jag ju Sparris som hade gått med andra honor innan så det kändes som ett säkert kort, men det gick ju itne häller så bra.... men NU!!!!
Nu får jag verkligen ta och leta upp en kläckare! Jag har än så länge en burk med torv i på värmemattan men det känns inte så kattsäkert... Går ju itne riktigt att ha dem som ciliatusäggen då de behöver mer värme. Men det löser sig! Åh jag komer få ha små daggeckos!!!! Det är väl som när man letar svamp. Hittar man en svamp så hittar man dem överallt sedan! ..... hittar dock inte ägg nr 2 vilket är frustrerande....
Äggrecept: 28 grader, (varmare för hanar och kallare för honor), 70- 90% luftfuktighet men ingen kontakt men fukten mer än den luftburna och 35-70 dagars väntan.
Är underbart skönt också hur lugna Kaktus och Kiwi är mot varandra. Har aldrig hittat något bitmärke på henne och ändå får hon ägg! Duktig Kaktus!
Intressant dag idag!
Idag färgade ungarna upp väldigt fint och vi har kommit fram till att den ena är en väldigt fin röd harley, precis som vi skojade om att vi skulle kunna få om gudarna ville oss väl! Den andra ungen färgade upp sig otroligt fint idag och har en färg jag aldrig sett hos ögonfrannsgeckos innan, blir väldigt intressant att följa dessa ungar och se hur deras färger kommer utvecklas!! Får hitta på ett namn på hans vita huvud känns det som för jag kan inte hittan någonting om det :O YES! .. grymmt trist att orginalbildern har bättre färg än när man lägger upp dem på internet... den andra ungen ser inte alls röd ut på de bilder jag lagt upp men på bilden på datorn och irl så är den definitift röd!

Ungarna i Maj
Nu har äggsyskonen kläckt klart sig och blivit fotade. De hade vissa lika drag men skiljde sig ändå en hel del. Den som kläcktes först färgar sällan upp men blir väldigt rödbrun och fin, nästan fri från mönster förutom svansen. Det lite yngre syskonet blev... flame? En ganska fin flame tycker jag och han/hon har haft denna relativt starka färgen hela tiden. Jag får prata ihop mig lite bättre med min kompanjon om vilka färger man kan säga att de har då jag har svårt att säga det helt.... den ungen som jag anser har flame tycks kanske vara en röd flame i verkligeten mer än på bilden men det hade nästan varit lite för bra för att få vara sant!


Såhär bor mina små hos mig. Det viktiga när man har små ungar är att det inte är ett för stort terrarie så att de har lätt att hitta matskålen i terrariet, samt att det är lätt att rengöra. Efter de två gunderna kan man göra lite som man vill. Jag har valt att ha disktrasor i botten som jag köper på rulle utan medel i och inredningen är helt i plast. Det ska vara lätt att plocka ut och göra rent. Många klättermöjligheter är bra så att ungarna kan hålla sig aktiva men man bör inte överdriva inredningen så att de går vilse.

Maj månad bjöd altså på en halvröd bicolour och en kanske röd flame! Inte helt fel ändå!
Foggern
Nu har jag kommit hem igen och tagit lite fler bilder! Jag var bland annat iväg och köpte en mjuk 15mm slang på bauhause och en T-korsning så att foggern kunde fungera till två terrarier samtidigt. Efter lite pyssel fick jag och min kille ihop det och det fungerar prima! Blir till att följa foggern lite och se så att den inte läcker ut någonstanns.



Ljuset inne hos Kiwi och Kaktus är lite anorlunda och det försvårade korttagandet en del men man ser ganska bra ändå. Det terrariet är mycket större så det ser bara ut som att det är mindre dimma.

BÄSTA FOGGERN EVER!
Nu har jag verkligen lyckats för en gångs skull med att hitta en fogger som INTE gjorde mig besviken! Är grymmt glad att jag för en gångs skull kan sätta igång foggern och bli förvånad över hur bra den var. Jag beställde och betalade för foggern i måndags och idag (onsdag) kom den med sin gratisfrakt hem till dörren där jag bor.
Det jag köpt är en: bionaire BU1300-I från cdon.com. Med gratis hemleverans och för mig enbart två dagars vätetid. Den är egenligen till för att öka luftfuktigheten i främst sovrum för att man inte ska bli sjuk lika lätt eller tillfriskna bättre från förkyldning, men det är en kall ånga och den fungerar utmärkt till reptiler också! Till en böjan har jag tagit en slang från en akvariehävert men jag ska senare idag ut och leta upp bättre slang och så jag kan dela upp dimman till båda terrarierna.
http://cdon.se/vitvaror/bionaire-bu1300-i-p22724126
Här kommer lite bilder på foggern:




Jag rekomenderar VERKLIGEN denna foggern! Exo-terras fogger är enbart dyr och man får inte alls samma resultat. Denna har dessutom en egen tank som är busenkel att fylla på och den stänger av sig själv om vattnet tar slut. + att den är 100% helt ofarlig vilket inte exo-terras är. Om någon reptil kommer i närheten av en sådan fogger kan de skadas av det högfrekventa ljudet.
Mer kort kommer! Det var svårt att ta kort på dimman med mobilen.... men jag tror man förstår. Den FYLLDE daggeckosarnas 90*60*40 terrarie på 10 minuter till den nivån att man knappt såg bakgrunden!
Snart snart...
Jag fick en bild på ungen som "fired up" till visst mått. Nu är det spännande också att man snart får se hur syskonet ser ut! Ungarna jag kläcker brukar nästan alltid kläckas med enbart någon timma mellan sig så syskonet är nog väldigt snart ute, vi får väl se! Man kan verkligen se på ägget iallafall att det är på g! Ett nytt ägg är i en helt jämn färg medans äggen som snart ska kläckas bli mycket rundare och börjar antyda sprickor i "skalet"

Detta är ett ägg som legat i 29 dagar, men det ser nästan identiskt ut med ett nylaggt ägg. Notera en helt vit och klar färg (förutom jorden givetvis)

Detta är syskonets ägg till den som kläckts. Man kan nästan se hur ungen vill ut! Det mjuka skalet är väldigt utspännt och redo för att kläckas!

Dessa två ungar har vi bestämmt ska heta Xylem och Floem med inspiration från vår kurs i Botanik för tillfället. Xylem är ledningsvävnad för vatten i växter och Floem är ledningsvävnad för näringslösning.
Tillökning!
Nu äntligen efter 62 dagar i kläckaren har en av de två syskonen kläckts!
Det är en unge från Kastanj och den röda hanen jag fick låna av en kompis som är föräldrarna. Vi gissade på att vi skulle få patternless (enfärgade) ungar och vi hade nästan helt rätt! På morgonen hade ungen en väldigt mörk rödbrun färg med vitt runt munnen. Nu när jag kom hem igen hade ungen färgat ner och var väldigt blek likt sin pappa när han färgar ner. Dock märkte jag något som kanske är tillfälligt, men om det inte är det så är det lite roligt. Huvudet på ungen har en annan färg!


Jag fixade iordning ett litet terrarie till ungen och flyttade över den försiktigt från ägglådan. Den hade nästan ömsat klart för första gången vilket var väldigt snabbt gjort och den tycktes vara pigg och kry. Lite roligt nu när ungarna börjar komma! Jag ska ta kort på den sedan när han blir mörkare så man kan se skillnaden. Den var riktigt fin som mörk :)
Akvarieväxt...?
Detta tycker jag är lite roligt. Jag har länge hållt på med akvarium, men det är först mina salamandrar som jag försökt ha vattenväxter på land hos. Det har visat sig att alla de arterna jag provat med som har lite tjockare blad ÄLSKAR att växa över vattnet! Nubier och javaormbunkar blir jätteglada av att få växa över vattenytan men att ha sina rötter under eller iallafall delvis. Här är en bild på en ledsen nubia jag fick på köpet för inte så länge sedan. Jag trodde nästan den skulle dö först men nu efter någon vecka ser det ut såhär. Notera att det ljusa bladet är det enda som växt över ytan, se skillnaden!!!!

Jag har klippt ner denna växten och plasserat ut på lite olika ställen i terrariet där det är god tillgång till vatten, så får vi se!
Mina salamandrar ser det ut såhär hos efter ett år. Växterna hade knappt blad när de flyttade in och jag har inte äns en riktig växtlampa:

så om ni har en ledsen akvarieväxt, ta upp den ur vattnet! ;)
Äntligen!
Nu har jag utnyttjat min rabatt på blomsterhallen och shoppat lite!
Efter ett ganska bra tag fick jag ordnign på terrarierna ett steg till mot vad jag vill åstakomma. Nu har ciliatusarna ett nästan helt färdiginrett terrarium och en riktig växtlampa. Daggeckosarna har mer ordning på sin växtlighet och vattnet men det är fortfarande inte klart är inne. Jag behöver mer växer och rött ljus för att få det som jag vill så det blev en liten variant för tillfället!
Jag blev väldigt lycklig när jag hittade klätterfikus i affären så den fick vara med i båda terrarierna lite överallt. En väldigt trevlig växt att ha i terrarier som tål en hel del och som växer som *** om man har rätt ljus!
Ciliatusterrariet:

Bark och Kastanj vandrade runt trotts ljuset efter att jag blivit klar. Allting var väldigt intressant verkade det som!

Daggeckoterrariet:

Kunde knappt se honom först! han såg ut som ett löv i mina ögon!
tack vare kompisarna har jag nog kommit fram till ett namn på krabaten. Kaktus ska han nog få heta! Kiwi och Kaktus..... det klingar rättså bra :D

Och så var det denna väntan också!
56 dagar på dem till höger och 22 dagar på de till vänster. Men jag tror nog att det kan komma ungar nästa vecka! Äggen känns lite mjukare och har svällt så mycket så att det är säkert på gång. Kastanj har ägg i magen som hon ska lägga nu i veckan också så snart snart börjar det ta fart hos mig! Detta var ett segstartart år!

Nu säljer jag Mycel...
jag har funderat ett tag nu och kom fram till att jag får sälja Mycel. Jag har inte plats för honom och kommer därför föröka byta honom mot en vuxen hona istället som kan gå med de andra. Därför lägger jag ut anonser lite här och var nu och även lite här också! Hoppas att jag hittar något trevligt hem åt honom och kanske kan bli av med terrariet i samma veva!
Anons:
En ögonfrannsgecko 1.0 + ett terrarie 40*40*80 med ljusramo för: 1200:-
Ödlan går att köpa separat för 800:-
Terrariet går för 800:-
Finns i Norrköping!
Ödlan går att köpa separat för 800:-
Terrariet går för 800:-
Finns i Norrköping!

Växer svansen ut igen?
Om man har en art som besitter den förmågan, ja!
Det är en del som funderar kring geckos och deras förmåga att tappa svansen, om den växer ut eller inte, varför de tappar den, när de tappar den osv. Jag tänkte berätta ;)
Det är helt artspecifikt om svansen växer ut eller inte och vart den tappas samt när! Man får läsa på om den arten man är nyfiken på och på så sätt få svaret på frågan. Jag tänkte berätta hur det är med mina arter.
Daggecko
Detta släkte tappar svansen vid stress, om svansen blir klämd eller fasthållning. Det är en försvarsmekanism för att få rovdjuren upptagna med något medans själva ödlan kan smita iväg. De kan även tappa svansen vid infektion.
Svansen tappas ca 1-2 cm bakom kloaken vanligen
Den ligger sedan i flera minuter och sprattlar. Jag vet dock inte exakt hur länge men gissar på att det beror på hur lång tid innan den tappades som ödlan var utsatt för stress.
Svansen växer ut på några få veckor och för varje ömsning får den allt fler fjäll. Det är viktigt att utfodra kalk och näringsrikt under perioden och hålla koll så att det inte blir infekterat.
Svansen kan om man har tur sedan ha växt ut till en nästan helt identisk svans som innan. Kiwi tappade svansen när hon blev ensam i ett terrarie första gången, jag vet inte varför men en morgon var den av... hennes ser helt återställd ut och det enda man kan se är en liten skillnad mellan fjällen precis där hon tappade den.

Ögonfrannsgecko
Likt daggeckon tappar dessa svansen vid stress, fasthållning eller klämmning av svansen och ödlan osv.
Den tappas ofta precis efter könet men kan variera lite.
Svansen ligger och sprattlar väldigt länge hos denna art. Jag hade själv otur med Bark som tappade svansen under ett lyckat rumningsförsök för ca 6 år sedan och jag vet inte hur länge svansen hade legat och slingrat sig innan jag hittat den, men den höll säkert på i 10 minuter efter att jag hittade den innan den vart helt stilla.
Svansen hos ögonfrannsgeckos växer aldrig ut.... någonsin. Det är en engångsräddning för ödlan.
Som tur är blir de inte direkt handikappade av det och det påverkar ingenting direkt på välmåendet. Det ser bara lite tåkigt ut.

Stumpen som är kvar är troligen enbart av ett tunnt lager hud på den sista biten av ryggraden han har kvar.
Bra att veta!
En tappad svans lever inte. Det finns inget blodflöde eller liknande och svanses vävnad dör därför innom kort.
En ödla som är väldigt stressad kan slingra med svansen, en rörelse som inte känns helt normal. Detta beror på att det som får svansen att röra sig efter att den tappats, börjar sätta fart. Jag har letat men hittar dock inte om det är nerver eller musklelsignalsubstanser som orsakar rörelsen.. det får man leta vidare efter! Viktigt är att minska stessorsaken FORT om detta sker!
Min kompis ödla fick ett litet panikryck och tog sig ut ur sin burk en gång. Han gjorde troligen det för att han var stressad efter transporten men det var svårt att förutse han plötsliga drag... iallafall, han sprang en vända på golvet och sedan började hans svans ringla. Det jag gjorde då var att jag lät honom vara. Jag rörde inte ödlan på ett antal minuter och när han lugnat ner sig la jag tillbaka honom i burken försiktigt utan att ta i honom.
De tappar svansen med hjälp av muskelsammandragningar vid en ryggkota för att kunna kontrollera det och för att kunna hindra blodförlust.
Svansen som växer ut har inte riktigt skelett i sig utan består främst av en brosksträng.
Det kan ibland vara ett bra alternativ att "bryta" svansen. Det låter brutalt med om svansen är skadad och kan orsaka större skada på djuret kan det vara bäst att den tappas. Om detta veta jag enbart att djurskötare på gymnasiet jag gick på gjorde detta på en skäggagam, med goda resultat. Jag skulle inte rekomendera att stressa ett så litet djur...Jag skulle rekomendera att prata med en veterinär eller liknande innan man bestämmer sig!
Lite läsvänligt relevant:
http://illvet.se/fraga-oss/hur-bar-en-odla-sig-at-for-att-tappa-svansen
http://natgeo.se/djur/kraldjur/hur-tappar-odlor-svansen
Borde fundera på en äggkläckare...?
Denna kanske lite knepiga stillbild är anlednignen till att jag börjar överväga detta. Jag filmade lite och det visar sig att om man petar på Kiwi så beter hon sig nästan exakt likadant som Kastanj (ögonfrannsgeckohonor) gör när de parat sig och inte vill para sig igen. Hon säger i prinsip "jag har ägg, rör mig inte". Skillnaden mellan Kiwis beteende och det jag sett innan var att hon slickade i luften samtidigt som hon skakade på huvudet och så viftade hon runt med ena bakfoten. Inga ljud häller men beteendet borde stå för samma sak, de är ju trotts allt två olika arter.
Så nu börjar jag fundera: tänk om jag kommer hem från skolan en dag/vaknar upp och hittar två ägg i terrariet, fertila. Vad skulle jag göra då???? Jag har ingen kläckare eller någonting alls egentligen. Skulle kanske kunna ställa lådan på värmemattan mellan terrarierna men det känns ju inte bra med tanke på katten.... Så skam a ygga en själv kanske eller hitta någon riktig? Irriterande bara att det är så dyrt med kläckare.... om jag anar rätt så har jag ca 3 veckor på mig innan det krisar, för då lägger hon dem :O

tt